Drie verschillende richtingen
Op zaterdag 19 juli zullen er vier opera's via de ether naar de eventueel geïnteresseerden worden gezonden, die alle uit een verschillende context stammen: één uit Duitsland, één uit de Donaumonarchie, één uit Italië en de laatste binnen de onderhavige periode uit de Tsjechische muziekwereld. Twee van die muziekdramatische werken zult u via de beeldbuis in de huiskamer kunnen ontvangen via de klassieke zender Mezzo-televisie: de eerste Telemanns Pimpinone om 17:00 uur, en Donizetti's La fille du Régiment vanaf 20:30 uur. De Nederandstalige Belgische zender Klara biedt in het muziekprogramma Scala, vanaf 20:00 uur Dvořáks Rusalka.
Georg Philipp Telemann — Pimpinone oder die ungleiche Heirat (1725)
Dit muziekdramatische komische werk van Georg Philipp Telemann (1681-1767) wordt als Intermezzo in drei Teilen betiteld. De componist heeft gebruik gemaakt van een tekst, geschreven door Johann Philipp Praetorius (1696-1766), die is gebaseerd op een gegeven van Pietro Pariati (1665-1733), dat reeds in 1708 op muziek was gezet door Tom(m)aso Giovanni Albinoni (1671-1751).
Pimpinone geldt als het vroegste voorbeeld van een opera-intermezzo en zou wel eens als zodanig binnen de opera Tamerlano van Georg-Friedrich Händel (1685-1759) opgevoerd kunnen zijn. De première werd gegeven in Hamburg, op 27 september 1725.
In deze dramatische handeling slaagt het kamermeisje Vespetta erin haar werkgever Pimpinone ertoe over te halen met haar in het huwelijk te treden. Als ze eenmaal die status heeft bereikt, blijkt deze, dan voormalige, dienster niet bepaald een katje om zonder handschoenen aan te pakken, en de eerste die dat op alle fronten ondervindt, is de voormalige baas van 't spul: de, dan 'arme', Pimpinone.
Het is een schitterend, en hier en daar dolkomisch, muziekdrama, maar de visuele aspecten van een zichtbare uitvoering kunnen nog veel bijdragen tot vergroting van de genoeglijkheden. De enscenering die Mezzo zaterdag 19 juli biedt, is van Béatrice Massin. Nadere info hier.
Wolfgang Amadeus Mozart — Bastien und Bastienne (1768)
Via allerlei omwegen — zeg maar: de schrijftafels van tal van pennenvoerders — is een oorspronkelijke tekst van de Franse filosoof Jan Jacques Rousseau (1712-1778) — Le devin du village uit 1752 bij Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) terechtgekomen. Tussenliggende 'stations' waren de parodie van Charles-Simon Favart (1710-1792), Marie-Justine Favart (1727-1772) en Harny de Guéville. Vervolgens heeft de librettist Friedrich Wilhelm Weiskern zich over het gegeven gebogen, en nadat Johann Müller nog voor enige aanvullingen had gezorgd, kon Mozart aan de slag. Het resultaat werd een éénakter die in 1768 te Wenen voor het eerst werd opgevoerd.
De dorpswaarzegger Colas helpt door midden van zijn zogenaamde toverkunsten twee strijdende partijen — en dat zijn de jonge gelieven Bastien en Bastienne — te slechten. De rol van Colas wordt vertolkt door een bas, de jonge Bastien is vanzelfsprekend een tenor, en zijn vriendin krijgt gestalte in een sopraan.
Mezzo-televisie zendt deze eenakter uit tussen 18:25 uur en 19:20 uur. Meer gegevens zijn op de site van Mezzo te vinden.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten