vrijdag 9 januari 2009

La Rondine van Puccini op vijf zenders tegelijkertijd

Puccini's stiefkindje
De meest onbekende, want het minst vaak opgevoerde muziekdrama van Giacomo Puccini staat dit seizoen op het programma van de New Yorkse Metropolitan Opera, waar het op zaterdag 10 januari als Matinee zal worden gepresenteerd.


Deze uitvoering zal door tal van radiozenders over de gehele wereld worden overgenomen en rechtsreeks worden uitgezonden. Er wordt wel eens beweerd dat de BBC het verst is gevorderd in de technologische ontwikkeling van de geluidsmogelijkheden, maar zo'n oordeel kan de luisteraar zelf ook vellen. Bovendien wordt de lyrische opera eveneens door de Frans-Duitse cultuurzender Arte-televisie uitgezonden.
Voor meer details over dit muziekdrama, de uitvoerenden en nog enige technische details verwijs ik u naar een uitgebreid artikel dat ik donderdag 8 januari heb opgenomen in het Nederlandse, elektronische fin de siècle-cultuurtijdschrift All art is quite useless van Rond1900.nl.
__________
Afbeelding: Scène uit Puccini's La Rondine, in de versie van de Metropolitan Opera New York, zoals die te horen en te zien zal zijn via tal van ethergemachtigden in Europa, op zaterdag 10 januari, 's avonds vanaf 19:00 uur. (Foto: Ken Howard.)

Geen opmerkingen: