woensdag 14 januari 2009

Ook in januari 2009 sijpelt het Puccini-jaar gestadig door

Opera's en documentaire
Mezzo-televisie heeft op 13 januari diverse Puccini-programma's uitgezonden, onder meer een opera, een Making of en een portret van die componist. Hoewel sommige programmagidsen voor aanstaande zaterdag melden dat die zender dan zelfs vier onderdelen van de programmering aan deze vooraanstaande Italiaan zal wijden, is overigens niet juist. Maar drie verschillende bijdragen vergen in totaal ook al zes uur zendtijd.
In de ochtenduren wordt vanaf 10:00 uur Puccini's opera Turandot uitgezonden, gevolgd door een documentaire The making of..... In de avonduren volgt dan nog de veel minder bekende opera Edgar, waarvan het verhaal zich in het veertiende eeuwse Vlaanderen afspeelt. De verfilming vn dit laatstgenoemde muziekdrama zal op zondag 25 januari, vanaf 17:00 uur in de namiddag, nog eens door Mezzo-televisie worden uitgezonden.
Op de Nederlandse fin de siècle-site All art is quite useless van Rond1900.nl heb ik daarnet een uitgebreid artikel geplaatst over al deze prgramma-onderdelen, welke Mezzo zaterdag 17 januari aan u en al de (eventuele) uwen zal presenteren.

Niet direct actueel
Gezien het feit dat de muziekzenderMezzo geen zender is die de directe actaliteit hoog in het vaandel heeft — en dat is ook zeker niet de voornaamste reden van het bestaan ervan, zal het wel zo zijn dat we in januari van het Händel-jaar, het Haydn-jaar en het Mendelssohn-jaar, nog veelvuldig worden getrakteerd op allerhande van Puccini.
Het zal niet zo lang meer duren en de Mezzo-klok zal veelvuldig Händel, Haydn en Mendelssohn slaan.
____________
Afbeelding: Scène uit verfiming van de opvoering van Turandot in 1998, onder leiding van Zubin Mehta.

Geen opmerkingen: