zondag 5 juli 2009

Georges Bizets muziekdrama De Parelvissers op WDR 3

Vanuit Toulouse
De Duitse regionale zender WDR 3 presenteert op zondag 5 juli, 's avonds — tussen 20:05 uur en 22:30 uur — in het theaterprogramma Bühne het muziekdrama in drie bedrijven Les Pêcheurs de perles van de Franse componist Georges Bizet (1838-1875). Uitvoerenden zijn Koor en orkest van het Capitole de Toulouse onder leiding van Michel Plasson (geboren 1933). Diverse zangsolisten zijn, vanzelfsprekend, eveneens van de partij.
De tekst stamt uit de koker van op het eerste gezicht drie verschillende heren: Eugène Cormon, Pierre-Étienne Piestre (1811-1903) en Michel Carré (1821-1872). Doch de beide eerste namen staan voor één en dezelfde persoon: Cormon is een pseudoniem. De eerste uitvoering van De Parelvissers werd op 30 september 1863 te Parijs gegeven in het Théâtre Lyrique. Pas een kwart eeuw daarna was Coburg met een Duitse vertaling aan de beurt.

Synopsis
Twee parelvissers op Ceylon, Nadir en Zurga, die ooit, ver buiten het eigen vaderland, beiden op dezelfde vrouw verliefd zijn geworden, hernieuwen hun vriendschap. Als de bajadere Leila — een soort tempeldienares — in haar functie wordt bevestigd, herkent Nadir haar aan de stem: zij is degene op wie hij en zijn vriend ooit verliefd waren. Het moet er dus nu maar van komen: de beiden bekennen elkaar wat ze voor de ander voelen, maar worden betrapt door de hogepriester Nourabad, die ze vervolgens aan het volk 'ter afrekening' worden gegeven. Maar als Zurga beseft dat Leila hem als kind ooit het leven heeft gered slaagt deze erin zijn jaloezie te overwinnen en helpt hij de beiden te ontvluchten, waarbij hij echter zelf om het leven komt.
__________
Foto: Michel Plasson.

Geen opmerkingen: