zaterdag 11 juli 2009

Verdi's Jérusalem in opname uit eerdere ZaterdagMatinee

Concertante presentatie
Op zaterdag 11 juli kunt u op de Nederlandse zender Radio 4 oorgetuige zijn van een uitvoering van één van de zeldzamer gepresenteerde opera's van Giuseppe Verdi (1813-1901): Jérusalem. Het betreft een concertante uitvoering in het kader van de ZaterdagMatinee. Uitvoerenden zijn het Radio Symfonie Orkest en het Groot Omroepkoor met solisten, onder wie Nelly Miricioiù.
De uitzending begint om 13:02 uur. Het betreft hier een NPS-Zomerconcert met een opname uit het archief van de Zaterdagmatinee.

Parafernalia
De tekst voor dit muziekdrama in vier bedrijven is afkomstig van Alphonse Royer (1803-1875) en Gustave Vaëz (1812-1862), die daarvoor als uitgangspunt Verdi's opera I Lombardi alla prima crociata uit 1843 hebben gekozen. De eerste uitvoering van Jérusalem werd in op 26 november 1847 gegeven te Parijs. Twee jaar daarna werd het muziekdrama in een Duitse versie aan de Hamburgse Opera gepresenteerd. In 1850 was de Manese Scala aan de beurt in een Italiaanse versie als Gérusalemme. In 1963 is dit muziekdrama in Venetië opnieuw in het repertoire opgenomen, twee decennia daarna eveneens in de Franse hoofdstad.
In Jérusalem zijn Verdi's Lombarden uit 1843 omgesmeed tot kruisvaarders uit het Franse Toulouse. Deten opzichte van I Lombardi ingekorte handeling binnen dit verhaal speelt zich af in de jaren 1095-1099 in Frankrijk en in Palestina.
Voordat hij als kruisridder richting Jerusalem afreist, geeft de graaf van Toulouse, zijn dochter Hélène aan Gaston Vicomte de Béarn tot echtgenote. Roger, broer van de graaf, die eveneens verliefd op haar is, verwondt zonder opzet de graaf, maar wijst Gaston als schuldige aan, waarna die moet vluchten. Roger blijkt zich in Palestina als eremiet teruggetrokken. Hélène gaat samen met haar vader op kruistocht. Ze ontmoet Gaston die, als straf voor zijn vermeende aanslag op de graaf, ter dood veroordeeld is. Zonder te worden herkend, betreedt Roger het toneelen redt Gaston. In de slag raakt hij daarop dodelijk gewond, maar hij kan, voordat hij het loodje legt, nog net zeggen wie hij is en aan zijn broer vergeving vragen.
____________
Afbeeldingen
1. De Brits-Roemeense sopraan Nelly Miricioiù. (Foto van haar offficiële website.)
2. Giuseppe Verdi als jongeman.

Geen opmerkingen: