donderdag 9 juli 2009

Goed gevuld operaweekeinde op radio en televisie

Zes uitvoeringen via de ether
De komende dagen kan de operaliefhebber zijn hart ophalen door te luisteren naar diverse uitzendingen via de luister- en kijkmedia die het best binnen handbereik zijn en hun programma's met een technisch hoogwaardige kwaliteit over ons uitstorten. Drie van de zes direct bekende operavoorstellingen kunt u via het van oudsher bekende medium beluisteren, de andere drie worden niet alleen ten gehore gebracht, maar evenzeer voorzien van bijbehorende beelden, waarvan er één als live-opname bij u zal worden thuisbezorgd als u daarvoor de juiste zender inschakelt.
Dat begint op vrijdag 10 juli met Mozarts Ideomeo, live uit Aix-en-Provence, via Arte-televisie.
In een separaat artikel, dat op deze bijdrage volgt, kunt u nadere gegevens dienaangaande vinden.

Driemaal Giuseppe Verdi
Driemaal deze zaterdag komen we Giuseppe Verdi tegen. Dat begint al vroeg in de middag om 13:02 uur met de uitvoering van zijn muziekdrama Jérusalem uit 1847. Meer daarover in een separaat artikel op deze site.
Laat in de middag van zaterdag 11 juli presenteert de muziekzender Mezzo een versie van La Traviata van Giuseppe Verdi. In dat geval gaat het om een zeer recente opname, dit jaar gerealiseerd tijdens een uitvoering door de Opéra National de Lyon, met Ermonela Jaho in de rol van Violetta Valéry. Deze maand zal Mezzo deze versie herhalen: op donderdag 23 juli, 's ochtends vanaf 10:00 uur.
De presentatie op Mezzo van aanstaande zaterdag zal zijn tussen 17:00 uur en 19:05 uur, zodat de grootse Verdi-liefhebbers even tijd hebben om bij te komen, alvorens over te schakelen naar de Belgische raziozender Klara, alwaar in het operaprogramma Scala vanaf 20:00 uur nog een opname zal worden uitgezonden van dit muziekdrama, met onder anderen Placido Domingo en Ileana Cotrubas, Sherill Milnes en anderen, begeleid door Koor en orkest van de Bayerische Staatsoper onder leiding va Carlos Kleiber.
Over achtergronden en inhoud met betrekking tot la Traviata kunt u flink wat meer lezen in een artikel van zondag 16 maart 2008 op deze site.

Benjamin Brittens Peter Grimes
Om 19:00 uur wordt via BBC Radio 3 in het programma Opera on 3 een uitvoering gegeven van Peter Grimes van Benjamin Britten door the English National Opera onder leiding van David Alden. Over dit muziekdrama kunt u op deze site meer lezen in een artikel dat we op woensdag 12 maart 2008 hebben gepubliceerd. Stuart Skelton zingt de titelrol in deze versie. Over de andere uitvoerenden kunt u meer gegevens vinden op de website van de BBC: Opera on 3.

Wagners Götterdammerung
Om 20:00 uur begint op Mezzo-televisie een uitvoering van Götterdammerung, het laatste deel van Wagners tetralogie Der Ring des Nibelungen, een muziekdrama dat we de laatste tijd veel via Mezzo-televisie hebben kunnen bekijken. Maar dan ging het om een andere uitvoering. Deze dateert van donderdag 9 juli, opgenomen tijdens het festival te Aix-en-Provence. Het Rundfunkchor Berlin (leider Simon Halsey) en de Berliner Philharmoniker zorgen voor de begeleiding van de talrijke zangers, wier namen te vinden zijn op het betreffende onderdeel van de website van Mezzo-televisie. Iets meer over deze laatste avond van de Ring kunt u lezen in een artikel dat op maart 2007 is opgenomen op de Nederlandse website over de cultuur van het fin de siècle All art is quite useless van Rond1900.nl.
____________
Afbeeldingen
1. Ermonela Jaho in de rol van Violetta Valéry, la Traviata.
2. Tenor Stuart Skelton zingt de titelrol in Peter Grimes, zaterdag 11 juli op BBC Radio 3.
3.
Scène uit Götterdämmerung, zoals gepresenteerd tijdens het Festival van Aix-en-Provence op 9 juli 2009.

Geen opmerkingen: