zaterdag 21 juni 2008

Druk operaweekeinde op radio en televisie zaterdag 21 juni

Ruim aanbod op de langste dag
Op zaterdag 21 juni — en ook op zondag 22 juni — heeft de operaliefhebber een zeer ruime keuze aan diverse operaproducties, waarvan er twee via Europese culturele televisiezenders worden gepresenteerd. De overige kunnen alleen als luisterprogramma via de ether naar u toe komen. Dat begint op de Nederlandse luisterzender Radio 4 zaterdagmiddag reeds om 16:15 uur met de éénakter Mozart en Salieri, uit 1897, van de Russische componist Nikolaj Rimski-Korsakov, die op 18 maart 1844 op het landgoed Ljoebensk (bij Loega) werd geboren en heden exact een eeuw geleden is overleden. Een uitgebreid, algemeen portret van deze grote Russische muziekmeester verschijnt dezer dagen op onze zustersite Tempel der Toonkunst.

Mozart: Così en Zauberflöte
Twee verschillende Mozart-producties overlappen elkaar helaas, hoewel de eerstgenoemde Così fan tutte, een versie van het Glyndebourne Festival met het Orchestra of the Age of Enlightment— uit te zenden vanaf 17:00 uur op de muziekzender Mezzo — wellicht binnen niet al te lange tijd aldaar of elders nogmaals zal worden uitgezonden. Voor details over deze opera van Mozart verwijzen we naar een artikel van maandag 12 mei op deze site.
De andere Mozart-opera, die alleen te horen zal zijn, via Radio 4, vanaf 19:02 uur in het programma Opera live van de NPS, is het sluitstuk van diens oeuvre qua muziektheater: Die Zauberflöte wordt u voorgesteld in de versie van de Nationale Reisopera, zoals die de laatste maand in dertien theaters verspreid over ons land te zien is geweest. Het betreft hier de opname van de première, die op zondag 25 mei als matinee in de Schouwburg van Almere werd gegeven. Meer daarover eveneens in een uitgebreidere bijdrage op deze site.

Verdi: La Forza en Rigoletto
Evenals Mozart wordt ook Giuseppe Verdi (1813-1901) deze zaterdag tweemaal via de ether aan ons voorgesteld met twee van zijn bekende scheppingen voor het muziektheater, en hier is eveneens sprake van overlapping. Om 20:00 uur begint op de Belgische radiozender Klara de opera La Forza del Destino in het programma Scala. Het betreft een uitvoering door het symfonieorkest en het koor van de Munt-Schouwburg in Brussel. Uitgebreide informatie daarover is te vinden op de site van dit muziekprogramma.
Een uur daarna, om 21:00 uur begint in de Semper-Oper te Dresden een de première van een nieuwe versie van Verdi's Rigoletto. Arte-televisie, de Frans-Duitse cultuurzender, presenteert deze première 'live'. Hoewel het tijdstip zou kunnen doen vermoeden dat het hier om een zogenaamd 'uitgesteld relais' gaat, meldt Arte dat de uitzending rechtstreeks aan u wordt doorgegeven.
De Sächsische Staatskapelle staat onder leiding van Fabio Luisi. Alle benodigde gegevens met betrekking tot de solisten en alle andere medewerkenden verstrekt Arte binnen de eigen site. Er wordt nog wel bij vermeld dat het om een eenmalige uitzending gaat.

Nogmaals Rimski-Korsakov
De operadag op de diverse luister- en kijkzenders eindigt zoals deze bovenaan dit artikel reeds is begonnen: met Rimski-Korsakovs Mozart en Salieri, nu te beluisteren via de Duitse radiozender NDR Kultur. In het programma Variationen zum Thema met, tussen 22:00 uur en middernacht, vier werken van deze Rus, komt als tweede onderdeel het op muziek gezette verhaal van Aleksandr Poesjkin (1799-1837) nogmaals aan bod. Het oorspronkelijke verhaal is opgenomen in de bundel Kleine Tragediën (1830).
____________
Afbeeldingen
1. De componist NikolajRimski-Korsakov, geportretteerd in 1898 door Valentin Serov (1865-1911).
2. Scène uit Mozarts Così fan tutte in Glyndebourne.
3. De Semper-Oper te Dresden. Foto: © van Matthias Creutziger, Sächsische Staatsoper Dresden.
4. Voorkant van het tweetalige Reclam-bandje met het verhaal in verzen van Aleksandr Poesjkin, op muziek gezet door Rimski-Korsakov.


Geen opmerkingen: