vrijdag 27 juni 2008

Twee opera's van Gioacchino Rossini, direct achter elkaar — via het huiskamerscherm, respectievelijk luidsprekers

Minder bekend muziektheater
Zaterdag 28 juni zullen, kort na elkaar, twee opera's van Gioacchino Rossini (1792-1868) via ethergolven te volgen zijn: allereerst de niet bepaald overbekende La pietra del Paragone, dat tussen 17:00 uur en 19:45 uur via de muziekzender Mezzo te zien zal zijn. Dan is er een kwartiertje voor andere bezigheden voordat in het programma Scala van de Belgische radiozender Klara de opera Le Comte Ory zal worden gepresenteerd.

La pietra del Paragone
In het Nederlands zou deze titel met De Toetssteen vertaald moeten worden. Deze opera in twee bedrijven is ontstaan op een libretto van Luigi Romanelli. De première werd verzorgd in de Scala te Milaan, op 26 september 1812. Ruim anderhalve eeuw later, in 1969, werd ook de heropname in het repertoire een feit in datzelfde theater.
De welgestelde graaf Asdrubale wordt door diverse vrouwen opdringerig benaderd, want zij zien in hem de ideale partner. Het zijn markiezin Clarice, barones Aspasia en Donna Fulvia. Daardoor hebben drie in juist die vrouwen geïnteresseerde heren het nakijken: de journalist Macrobio, de dichter Pacuvio en de kavalier Giocondo. Er komt echter een opvallende ommekeer als de graaf doet alsof hij zijn rijkdom heeft verloren. Dan blijft alleen Clarice hem trouw.
De opera heeft een duur van zo'n twee uur en drie kwartier. Alles over herkomst en aanverwante gegevens met betrekking tot deze in januari 2007 live opgenomen versie, dus ook die over alle uitvoerenden van enig belang, zijn te vinden op de webiste van Mezzo-televisie onder het betreffende tijdstip van de dag in kwestie. Mezzo herhaalt deze opera op vrijdag 18 juli vanaf 11:20 uur.

Le Comte Ory

Rossini's opera Le Comte Ory is gebaseerd op een tekst van Eugène Scribe (1791-1861) en Charles-Gaspard Delestre-Poirson (1790-1857). De eerste uitvoering van de opera werd in Parijs gegeven. Pas 101 jaar later werd er voor de relatief grote Duitse schare van operaliefhebbers een eigen uitvoering in vertaling gerealiseerd.
Terwijl de broer van Gravin Adèle aan één der kruistochten deelneemt, krijgt zij bezoek van
Graaf Ory, die berucht is vanwege zijn verleidingskunsten. Hij doet het echter wel heel sluw, door zich eerst als monnik, vervolgens als abdis uit te geven, en zijn gevolg zich ook allen in het habijt van non hebben gehesen. Hij denkt zo het pleit te kunnen winnen, ware het niet dat de jonge page Isolier, die ook al meer dan één oogje op de gravin heeft geworpen, zijn plannen doorkruist. Op het hoogtepunt der verwikkelingen keren, zoals dat in een dramatisch gebeuren het geval dient te zijn, diverse kruisridders terug en onder hen bevindt zich ook de vader van graaf Ory, die aan het begin van het verhaal reeds zijn verre reis was aangetreden.
Le Comte Ory is niet alleen Rossini's enige komische opera in het Frans, maar tevens zijn één na laatste werk voor het muziektheater. Hierin heeft hij gebruik gemaakt van zijn eigen cantate uit 1825 Il viaggio a Reims.

De uitzending op Klara Radio betreft een uitvoering uit het Teatro Communale di Bologna. De gegevens over de uitvoerenden zijn te vinden op de site van het betreffende programma van de klassieke Belgische zender. De uitzendingvan deze opera heeft een duur van twee uur en elf minuten en het betreft een opname van Deutsche Grammophon. Dirigent is Jesús Lopez-Cóbos. Een jaartal wordt op Clara niet vermeld. Kennelijk heeft deze opera buffa hier en daar toch weer wat meer aandacht getrokken, getuige ook de drie uitvoeringen die in november 2007 in de Juilliard School of Music te New York zijn gegeven.

Afbeeldingen
1. Componist Gioacchino Rossini.
2. Scènes uit La pietra del Paragone in de versie, die Mezzo-televisie op zaterdag 28 juni, tussen 17:00 uur en 19:45 uur via de beeldbuis presenteert.
3. De Franse dichter en toneelschrijver Augustin Eugène Scribe.

Geen opmerkingen: